Μία ελληνική βιβλιοθήκη δέχεται Διεθνές Βραβείο ύψους US$1 εκατομμυρίου επειδή υιοθετεί την Τεχνολογία και αναπτύσσει δημιουργικό και ισχυρό περιβάλλον για την Κοινότητα Το Βραβείο Πρόσβαση στη Μάθηση 2010 του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates τιμά τη (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ως επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
ΣΙΑΤΛ, 12 Αυγούστου /PRNewswire-USNewswire/ — Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates απένειμε σήμερα το Βραβείο του «Πρόσβαση στη Μάθηση» 2010 ύψους US$1 εκατομμυρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180,000 ανθρώπων. Η Βιβλιοθήκη έχει αναδειχθεί ως κορυφαία στην Ελλάδα προσφέροντας μια σειρά υπηρεσιών και προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες, και βοηθώντας άλλες βιβλιοθήκες να αναπαράγουν την επιτυχία της. Η Microsoft, εταίρος του Ιδρύματος στις προσπάθειές του‚ να βοηθά τις δημόσιες βιβλιοθήκες να συνδέουν ανθρώπους στο Διαδίκτυο, θα παρέχει στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας δωρεές λογισμικού και προγραμμάτων διδασκαλίας τεχνολογίας.
Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας αντιλήφθηκε τη δύναμη της τεχνολογίας από νωρίς. Το 1992, ο κατάλογος της ήταν ήδη πλήρως αυτοματοποιημένος. Το 1996 η Βιβλιοθήκη ήταν η πρώτη στη χώρα που παρείχε στους χρήστες της δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο. Το 1997 ήταν η πρώτη που δημιούργησε τη δική της ιστοσελίδα.
“Η Βιβλιοθήκη μας νοιάζεται για το πώς να κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη, κι όχι απλώς να φιλοξενεί βιβλία και πληροφορίες,” δήλωσε ο Ιωάννης Τροχόπουλος, διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. “Είμαστε μια μικρή βιβλιοθήκη που είναι αφοσιωμένη στην προσφορά σύγχρονων εργαλείων και υπηρεσιών για να βοηθά όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να βρίσκουν νέες οικονομικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές ευκαιρίες.”
Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τους 50.000 κατοίκους της Βέροιας και ακόμη 130.000 ανθρώπους στις γύρω περιοχές. Για να προσεγγίζει ανθρώπους σε απομακρυσμένα αγροτικά χωριά, η Βιβλιοθήκη στέλνει κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Εκτός από την προσφορά προηγμένων υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας στους χρήστες της, η Βιβλιοθήκη έχει καταστεί ζωντανό κέντρο της κοινότητας που προωθεί τη μάθηση και τη δημιουργικότητα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους νέους ανθρώπους με το νέο της τμήμα για παιδιά και εφήβους, τα Μαγικά Κουτιά, τα οποία παρέχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σταθμούς μουσικής, περιοχές παιχνιδιού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων – από αφήγηση ιστοριών μέχρι τέχνες και χειροτεχνίες (εκφραστικά μέσα).
Για να αναπτύξει ένα δίκτυο υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στην περιοχή, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει εργαστεί με επιμέλεια για να εδραιώσει συνεργασίες με άλλες βιβλιοθήκες, προγράμματα και ιδρύματα εντός της Ελλάδας και ανά τον κόσμο. Αυτές οι σχέσεις παρείχαν ευκαιρίες για ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων ώστε να επωφεληθούν οι κοινότητες που εξυπηρετούν αυτοί οι οργανισμοί. Για παράδειγμα, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας βοήθησε ώστε περισσότερες από 60 ελληνικές βιβλιοθήκες να αναπτύξουν τους δικούς τους δικτυακούς τόπους και να περιληφθούν στην ηλεκτρονική πύλη των δημοσίων βιβλιοθηκών‚ που η ίδια δημιούργησε.
“Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι μια από τις πιο διάσημες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα,” δήλωσε ο Απόστολος Νεστορόπουλος, δήμαρχος του Δήμου Αποστόλου Παύλου. “Τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε τη βιβλιοθήκη μας‚ επειδή έχουν την τεχνογνωσία.”
Η Βιβλιοθήκη οργανώνει σειρές μαθημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στις οποίες διδάσκονται δεξιοτεχνίες πραγματικού κόσμου, όπως χρήση λογισμικού, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, μοιράσματος online βίντεο και συμμετοχή στην κοινωνική δικτύωση. Διδάσκει τους μεγαλύτερους πώς να πραγματοποιούν online αναζητήσεις και να χρησιμοποιούν τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης, βοηθά τους μετανάστες να προσαρμόζονται στο νέο τους περιβάλλον και δίνει στους εφήβους μια ασφαλή εξωσχολική τοποθεσία για να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους για το σπίτι και να συναντούν τους φίλους τους. Έχει επίσης βοηθήσει ανθρώπους να αντιμετωπίσουν ένα από τα χειρότερα οικονομικά κλίματα στην ελληνική ιστορία.
Η Κατερίνα Χειμωνίδου ήταν μια από τους πολλούς άνεργους νέους στην Ελλάδα. Όταν έμαθε για μια ανοιχτή θέση σε τοπικό φορέα κινητής τηλεφωνίας, ακολούθησε μια σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων που της δίδαξαν πώς να φτιάχνει ένα βιογραφικό σημείωμα με εξειδικευμένο λογισμικό, που την βοήθησε να βρει τη δουλειά και της έδωσε μια αρχική ώθηση στην καριέρα της.
“Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει φέρει θετικές αλλαγές στις ζωές των πολλών ανθρώπων που εξυπηρετεί,” είπε η Deborah Jacobs, διευθύντρια της πρωτοβουλίας Διεθνείς Βιβλιοθήκες (Global Libraries) για το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, στην τελετή απονομής του βραβείου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. “Είναι μια περίτρανη απόδειξη της δύναμης της εφευρετικότητας‚ όπου μια τόσο μικρή βιβλιοθήκη σε μια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας προλειαίνει το έδαφος για τους χρήστες της και για άλλους που μπορούν να μαθαίνουν από την καινοτόμο χρήση των νέων τεχνολογιών και των συναρπαστικών προγραμμάτων.”
Το ετήσιο Βραβείο του Ιδρύματος Πρόσβαση στη Μάθηση αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο. Απονέμεται από την πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Διεθνείς Βιβλιοθήκες», η οποία προσπαθεί να ανοίξει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και της ευκαιρίας για να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας θα χρησιμοποιήσει το βραβείο για να επεκτείνει το δίκτυο βιβλιοθηκών της, να αναβαθμίσει την υποδομή της στον τομέα της πληροφορικής, να αναπαράγει την ιδέα των Μαγικών Κουτιών σε ολόκληρο το κύριο κτίριο της και σε όλα τα νέα παραρτήματα‚ καθώς και να επεκτείνει την επίδρασή της πέρα από την περιοχή μέσα από ιστοσελίδες και κοινωνική δικτύωση.